Je bekijkt nu Zo kies je de juiste mobiele airco voor in huis

Zo kies je de juiste mobiele airco voor in huis

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wonen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Vaak zoeken mensen voor de warme zomermaanden een oplossing om het in huis zo koel mogelijk te houden. Meestal komen ze hiervoor uit bij een mobiele airco.  Wanneer je op zoek bent naar een mobiele airco, dan zal je waarschijnlijk verschillende technische specificaties tegenkomen die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste airco voor jouw situatie. Een van de specificaties waar je bij het kiezen van een mobiele airco zeker opletten moet, is het BTU-niveau van de mobiele airco. Maar wat is BTU en hoe kies je de airco met de juiste BTU? 

De betekenis van BTU 

BTU staat voor “British Thermal Units” en is een maateenheid voor warmte. Het wordt gebruikt om de hoeveelheid warmte te meten die nodig is om de temperatuur van een bepaalde hoeveelheid water met één graad Fahrenheit te verhogen. Bij mobiele airconditioners wordt de term gebruikt om de koelcapaciteit van het apparaat aan te duiden. Hoe hoger het BTU-niveau van een airco, hoe meer koelvermogen het apparaat heeft. 

Maar wat betekent dat precies voor jou? Welnu, het kiezen van de juiste BTU-waarde is belangrijk om ervoor te zorgen dat de airco voldoende koeling biedt voor de ruimte waarin het wordt gebruikt. Als je bijvoorbeeld een airco koopt met een te laag BTU-niveau voor de kamer, zal het apparaat moeite hebben om de temperatuur te verlagen en kan het zelfs helemaal niet werken. Aan de andere kant, als je een airco koopt met een te hoog BTU-niveau voor de kamer, dan is het niet alleen overbodig, maar zal het ook leiden tot onnodig hoge energiekosten. En dat wil je juist in deze tijd met de enorm hoge energieprijzen voorkomen. 

De juiste airco voor de juiste ruimte 

Om het juiste BTU-niveau voor jouw ruimte te bepalen, moet je rekening houden met de grootte van de ruimte en de warmtebronnen die zich daar bevinden. Een kleine slaapkamer heeft bijvoorbeeld minder koeling nodig dan een grote woonkamer met grote ramen die veel zonlicht binnenlaten. Gemiddeld is er per m³ 125 BTU nodig voor het koelen van de ruimte. Uiteraard hangt dit onder andere wel af van hoe goed de woning geïsoleerd is en hoeveel ramen een ruimte bezit en hoe hoog een ruimte is.  

In het algemeen hebben mobiele airco’s BTU-niveaus tussen 5000 en 18000. Dit betekent dat je verschillende opties hebt om uit te kiezen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en de grootte van de ruimte waarin je de airco wilt gebruiken. Hoewel een mobiele airco met een lagere BTU vaak goedkoper zijn, is de krans groot dat ze voor onvoldoende koeling zorgen. Het advies is dan ook om minimaal voor een mobiele airco 12000 BTU te gaan. Als je echter nog steeds niet zeker weet welke BTU-waarde het beste is voor jouw situatie, kun je altijd advies vragen aan een professional op het gebied van airconditioning of aan de verkoper van het apparaat dat je wilt kopen. 

Geef een reactie