Je bekijkt nu Wat houdt restauratie precies in?

Wat houdt restauratie precies in?

Soms zijn huizen of monumenten toe aan restauratie. Maar wat houdt restaureren van bepaalde gebouwen allemaal in? En welke werkzaamheden worden er allemaal uitgevoerd? In deze blog hoop ik je meer informatie te geven over restauratie.

Wat is het verschil tussen restauratie, renovatie en verbouwing?

● Restauratie is gericht op het behouden van de karakteristieke eigenschappen van je woning of pand. De meeste schildersbedrijven gebruiken bij restauratie van bepaalde gebouwen traditionele materialen en technieken om oude glorie terug te brengen in je woning of pand.

● Renovatie is gericht op het aanpassen van je pand zodat het voldoet aan de bouweisen van deze tijd. Dit heeft vaak te maken met duurzaamheid, veiligheid en uiterlijke kenmerken.

● Verbouwing gaat over verandering of uitbreiding van je woning/pand. Dit gaat bijvoorbeeld over het verwijderen of bij plaatsen van muren, uitbreiden van je woonkamer of andere werkzaamheden.

Verschillende soorten restauratie

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten restauratie. Zo heb je restauratie van schilderijen, monumenten, gebouwen, huizen etc. Elk onderwerp heeft een andere manier van restauratie. Schilderijen worden bijvoorbeeld op een hele andere manier gerestaureerd dan monumenten. Niet alleen door de werkzaamheden, maar ook het doel van de restauratie is anders. Bij sommige restauraties is het echt noodzakelijk en bij andere restauraties heeft alleen een toegevoegde functie.

Wanneer ben je toe aan restauratie?

Vaak worden monumenten/cultureel erfgoed gerestaureerd als ze toe zijn aan een nieuwe onderhoudsbeurt. Dit kan bijvoorbeeld komen door nieuwe eisen die gesteld worden. Vooral bij monumenten is het van groot belang dat de monumenten goed onderhouden worden. Want slecht onderhoud kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Vooral bij plekken waar veel mensen komen. Je wilt immers niet dat er dingen van het monument afvallen en een gevaar veroorzaken voor de mensen die het monument bekijken.

Restauratieschilderen

Restauratieschilderen is een proces waarbij een historisch gebouw in zijn oorspronkelijke of bijna originele staat wordt teruggebracht, waarbij meestal vergelijkbare materialen en technieken worden gebruikt als die gebruikt werden bij de oorspronkelijke bouw van het gebouw.

Geef een reactie