Je bekijkt nu Wat gebeurt er als we geen afval scheiden?

Wat gebeurt er als we geen afval scheiden?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Overig
  • Bericht reacties:0 Reacties

De meeste plaatsen waar je naartoe gaat, hebben een vorm van afvalscheiding. Je kantoor heeft misschien een prullenbak voor papier en karton, de sportschool heeft een prullenbak voor gemengd recyclebaar materiaal, zelfs je huis zou een vorm van afvalscheiding moeten hebben, aangezien alle gemeenten dat doen op de stoep. Maar hoe belangrijk is het om het juiste afval in de juiste bakken te deponeren? In deze blog bespreken we waarom je aandacht moet besteden aan afvalscheiding.

Wettelijk verplicht

De eerste reden is dat het wettelijk verplicht is. Je moet papier, karton, plastic, metaal en glas bij de bron scheiden, tenzij dit technisch of economisch niet haalbaar is. Volgens dezelfde regelgeving moet je de afvalhiërarchie implementeren; verminderen, hergebruiken, recyclen, andere terugwinning en verwijdering. Volgens de wet moet je deze hiërarchie implementeren en segregatie helpt met name bij recycling. Afvalscheiding is in de wet opgenomen omdat het veel makkelijker te recyclen is. Effectieve afvalscheiding betekent dat er minder afval naar de vuilstort gaat en dat is goedkoper en beter voor mens en milieu.

Volksgezondheid

Het is ook belangrijk om te scheiden voor de volksgezondheid. Met name gevaarlijk afval kan op de lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken, dus het is erg belangrijk dat het op de juiste en veilige manier wordt verwijderd en niet wordt gemengd met het normale afval dat uit je huis of kantoor komt.

Goedkoper

Gescheiden afval is vaak ook goedkoper om te verwijderen, omdat er niet zoveel handmatige of mechanische sortering nodig is als gemengd afval. Papier en karton wordt bijvoorbeeld gescheiden in een aparte container voor ander, algemeen afval. Als het gaat om inzameling en verwijdering, is het papier en karton tot bijna 3 euro goedkoper dan een gewone afvalbak. Na verloop van tijd kan dat oplopen en, als je meer diverse afvalstromen hebt, kan je verdere kostenbesparingen zien. Voor sommige afvalstromen kun je het misschien zelfs verkopen en een inkomstenstroom creëren.

Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom afvalscheiding wordt aangemoedigd; wettelijke verplichtingen, kostenbesparingen en bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu. Dus als je een evenement organiseert, denk er dan aan om een rolcontainers voor restafval te huren, maar ook rolcontainers voor bijvoorbeeld pmd en papier en karton.

Geef een reactie