Denk je erover om jouw oude groepenkast te vervangen of wil je graag een uitbreiding van je huidige meterkast? Dan is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. In deze blog vind je meer informatie over het vervangen van een groepenkast.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarbij je jouw groepenkast moet vervangen. De meest logische reden is als de oude groepenkast kapot is of door ouderdom niet meer veilig is en gemoderniseerd dient te worden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke redenen voor het vervangen van een groepenkast, namelijk:
· Het uitbreiden van de groepenkast
· Krachtstroom nodig
· Verplaatsen van de meterkast Wil jij jouw groepenkast laten vervangen? Schakel dan altijd een erkende installateur in.
Groepenkast vervangen door ouderdom
In de meeste oude huizen vind je ook een oude groepenkast. Deze hadden grote, ronde en meestal witte stoppen. Deze werd daarom ook wel ‘stoppenkast’ genoemd. Vroeger had men nog niet zoveel elektrische apparatuur als nu, waardoor je in dit geval al snel te weinig groepen hebt. Daarnaast kun je een groepenkast zien als een moderne versie van een stoppenkast.
Dat betekent dat de groepenkast eenvoudiger en veiliger in gebruik is en dat je simpelweg meer groepen hebt waardoor je meer elektrische apparaten kunt aansluiten. De groepenkast is veiliger, omdat je bij kortsluiting alleen een schakelaar om hoeft te zetten en je daardoor niet zo snel meer te maken hebt met doorgebrande zekeringen. Het is niet verplicht om een groepenkast te hebben, maar het is wel de meest verstandige keuze.
Het uitbreiden van de groepenkast
Voordat je een groepenkast laat uitbreiden is het handig om een lijst te maken met alle apparaten waar je elektriciteit voor nodig hebt. Verdeel deze over logische groepen en hou daarbij rekening met de vuistregel van 3500 Watt per groep. De meeste moderne woningen hebben ongeveer 4 tot 8 groepen in hun groepenkast. De hoeveelheid Watt die nodig is voor een apparaat kun je vinden op het apparaat zelf.
Krachtstroom nodig
Wanneer je gebruik wilt maken van zwaardere apparatuur, dan is het belangrijk om krachtstroom aan te laten leggen. Dit gebruik je bijvoorbeeld voor het aansluiten van een elektrische kookplaat, een laadpaal of zware machines. Met het aanleggen van een 3-fase groepenkast kun je tot ruim 17000 Watt aan stroom verdelen.
Verplaatsen van de meterkast
Soms is het beter om een meterkast te verplaatsen. Denk daarbij aan een herindeling van jouw woning of een andere vorm van verbouwing. Door een meterkast te verplaatsen is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere groepen in jouw meterkast te plaatsen. Dit kan wanneer je de meterkast verplaatst naar een grotere ruimte. Door een extra groep heb je vervolgens ook de mogelijkheid om de stroom beter te verdelen over het aantal groepen. Tot slot kan het zo zijn dat je de meterkast naar een veiligere omgeving verplaatst, waardoor je het risico op eventuele schade verkleint.