Je bekijkt nu Voor welke ventilatie kies je?

Voor welke ventilatie kies je?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wonen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Wanneer het aankomt op het klimaat van je huis wil je dat deze goed is. Je huis is een plek waar je veel tijd doorbrengt. Het is dan ook van belang dat de luchtkwaliteit hier optimaal is. Een schone en gezonde lucht draagt immers bij aan een goede gezondheid. Investeren in een goed ventilatiesysteem is dan ook raadzaam. Maar voor welke ventilatiesysteem kies je?

Wat is mechanisch ventileren precies?

Om je woning van écht schone lucht te kunnen voorzien, heb je een goed ventilatiesysteem nodig. Wellicht vraag je je af waarom het openen van een raam niet voldoende is. Uiteraard draagt het openen van een raam ook bij aan het verfrissen van een ruimte. Echter, bij mechanische ventilatie wordt je woning continu voorzien van gefilterde schone lucht. Door het filteren van de lucht is de verhouding van de vochtigheid en de hoeveelheid CO2 optimaal. De verse lucht komt middels ventilatieroosters binnen. De vervuilde lucht wordt ondertussen continu via ventilatiekanalen (in bijvoorbeeld de badkamer of keuken) naar buiten afgevoerd. Dankzij dit systeem is je woning dus continu voorzien van schone lucht.

Warmteterugwinning: duurzaam ventileren

Wanneer je gaat onderzoeken welk ventilatiesysteem voor jouw woning geschikt is, zal je merken dat er verschillende systemen te verkrijgen zijn. Naast mechanisch ventileren kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een WTW systeem. Dit systeem is vanwege de warmteterugwinning een zeer duurzame methode. Bij dit ventilatiesysteem gaat er namelijk nauwelijks energie verloren. Dit komt doordat de hoeveelheid afgevoerde lucht nagenoeg gelijk is aan de aangevoerde lucht. Ofwel: bijna alle energie kan middels deze methode hergebruikt worden. Op deze manier kun je dus op een hele duurzame manier jouw woning van schone lucht voorzien. Omdat bij dit systeem nagenoeg alle energie hergebruikt wordt, is het ook nog eens heel duurzaam voor je portemonnee.

Waarom een goede ventilatie belangrijk is

Het hebben van een goed ventilatiesysteem in huis is eigenlijk onmisbaar. De ventilatie van je woning is namelijk van groot belang voor je eigen gezondheid. Wanneer er niet of te weinig schone lucht in huis is, kan dit tot lichamelijke klachten leiden. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld hoofdpijn of klachten aan de luchtwegen. Wanneer vervuilde lucht het huis niet uit kan, zorgt dit voor een ongezonde situatie. Het is daarom essentieel om te investeren in een goed ventilatiesysteem welke naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid in huis regelt. Een verkeerde luchtvochtigheid kan namelijk bijvoorbeeld ook schade aan het huis geven. Het hebben van een kwalitatief goed ventilatiesysteem is dus op alle vlakken een goede investering.

Geef een reactie