Je bekijkt nu Verschillende soorten sauna’s

Verschillende soorten sauna’s

Voor veel mensen is in de sauna gaan het hoogtepunt van hun dag. Na een dag werken of sporten is het heerlijk om tot rust te komen in de sauna, maar welke sauna’s zijn er eigenlijk? Dat wordt hier verder beschreven.

Finse sauna

Dit is de klassieker onder de sauna’s. De sauna van beukenhout geeft een lekkere geur en heeft een natuurlijke uitstraling. De temperaturen van deze Finse sauna’s liggen tussen de 60 en 120 graden. Ga je er voor het eerst in, dan is het verstandig om maximaal 10 minuten in deze sauna te verblijven, omdat deze sauna erg warm kan worden. Ben je al vaker in de sauna geweest dan is het na een half uur echt tijd om eruit te gaan. Deze sauna is erg goed voor het lichaam, de voordelen zijn: verbetering van doorbloeding, uitscheiding van afvalstoffen, zorgt voor een gezonde huid, zorgt voor stressvermindering, extra vetverbranding, verlichting van spierpijn en biedt een beter weerstand tegen griep en verkoudheid.

Opgietsauna

Bij de opgietsauna is er de mogelijkheid water bij te gieten. Dat mag maximaal 2 keer per 10 minuten. Anders worden de temperaturen zo dusdanig hoog dat het onverdraaglijk wordt. Deze sauna zorgt ervoor dat bloedvaten open komen te staan en je bloeddruk wordt verlaagt. Het is wel belangrijk dat het afkoelen langzaam gebeurt. Wanneer dat niet gebeurt kunnen bloedvaten vernauwen, wat zorgt voor minder doorstroming van zuurstof naar de hersenen. je kunt dan flauwvallen, maar er zijn ook voordelen van de opgietsauna. Deze zijn: extra ervaring door intense warmte, behoorlijke druk op het lichaam, waardoor je alles eruit zweet en het wapperen met de doeken zorgt voor enige afleiding van de warmte.

Caldarium

Deze sauna onderscheidt zich van de rest door de lage temperatuur. In in dit type sauna vind  je ook geen damp of stoom. Alsnog zweet je goed. Daar komt door de hoge luchtvochtigheid. Nog een groot verschil tussen de Caldarium en de andere sauna’s is dat de vloer en bank(en) ook warmte afgeeft. De voordelen van de Caldarium sauna zijn: rust door de hoge luchtvochtigheid, aangename geuren door olie, geen extreme hitte zoals bij die andere sauna’s.

Infrarood sauna

De infrarood sauna werkt met infrarood lampen in plaats van een kachel. Infrarood is een straling die diep door de huid doordringt. Wanneer je last hebt van je gewrichten of spieren kun je het best voor deze sauna kiezen, omdat deze straling de doorbloeding verbetert doordat afvalstoffen verwijdert worden. Actieve sporters kiezen vaak voor deze sauna omdat het spierpijn vermindert. De voordelen ervan zijn: spierpijn verzachten, doorbloeding verbeteren en helpt om blessures te voorkomen en  genezen.

Wellness

Weet je nog niet precies welke sauna jij het lekkerst denkt te vinden? Of wil je een eigen sauna in je tuin of huis laten bouwen en/of ontwerpen? Waterwellness kan je daarbij helpen.

Geef een reactie