Je bekijkt nu Verschillen in beweegsystemen

Verschillen in beweegsystemen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Overig
  • Bericht reacties:0 Reacties

Weten welk lineair bewegingssysteem je moet kiezen kan een moeilijke taak kan zijn omdat de juiste keuze hierin bepalend kan zijn voor de uitvoering van een systeem. Elk type lineair bewegingssysteem heeft zijn voor- en nadelen, dus is het zaak hier dieper op in te gaan.

Over het algemeen zijn er twee verschillende systemen, namelijk de rollager en de glijlager. Het belangrijkste aspect om de juiste keuze te maken heeft voornamelijk te maken met de belasting en de aanpassing van de lager. Daarin zit het grootste verschil.

Belasting en wrijving

Het krijgen van de juiste instelkracht is belangrijk. Zo kun je het vergelijken met het verstellen van de stoel in je auto met als resultaat dat je die de stoel achteruit ziet vliegen, dan is de instelkracht misschien niet goed.

De wrijving die de rollager genereert tezamen met toegepaste belasting, zorgt voor de instelkracht. Rollagers hebben over het algemeen 10 keer minder wrijving dan glijlagers en hebben daarom een minimale instelkracht.

Smeerolie

De werkelijke waarden die je kunt bereiken, variëren enorm, afhankelijk van de materialen die je gebruikt, evenals de smeerolie en de temperatuur. Als het gaat om smeerolie dan kunnen de hoeveelheid en het type bepalend zijn om de instelkracht te wijzigen. De viscositeit van de olie verandert met temperatuur en kan de schuifkracht van een dergelijke toepassing beïnvloeden.

Het is belangrijk bij het ontwerpen van een lineair bewegingssysteem om dit samenspel van belasting, wrijving en instelkracht goed te krijgen.

Als het systeem als het systeem zware belastingen aankan en de instelkracht zo laag mogelijk moet zijn, dan zijn lineaire rolsystemen de perfecte keuze (100 kg belasting zal resulteren in een instelkracht van ongeveer 10N). Hoewel er nog steeds potentieel is voor stick-slip. Smeerolie is hierbij belangrijk, maar de viscositeit van de olie varieert en is afhankelijk van de temperatuur en vuil.

In toepassingen zonder hoge belastingen kunnen lineaire glijlagers een betere optie zijn.

Kogellager

Het kogellager ontwerp is een driewegsamenstelling waar de baldragers de binnen rail en de buitenste rail omvatten. Om ervoor te zorgen dat alles soepel loopt, moet het systeem worden ingevet. De aanpassingslengte van lineaire rolsystemen is afhankelijk van zowel de lengte van de binnen- als de buitenrail.

Lineair glijdende lager schuifstelsels hebben hier een voordeel, als de aanpassingslengte alleen afhangt van de lengte van de buitenste rail, dat komt omdat de buitenste rail is bevestigd aan de binnen rail.

PTFE

Lineaire schuifregelaars zijn zelf smerend, er is daarom geen smeerolie vereist. Voor het materiaal wordt meestal PTFE (polytetrafluoroethylene) gebruikt. Deze stof is een vereiste bij kritische toepassingen waarbij hoge temperaturen en lage wrijving een rol spelen.

Lineaire rollen vereisen olie als een metaal met andere metalen in contact komt. Olie houdt corrosie tegen, vermindert geluidsoverlast en verzamelt stof en deeltjes uit de omgeving. Een kunststof lagerbus kan dus veel belasting aan, is zelf smerend en slijtvast.

Rollager type schuifsystemen zijn alomtegenwoordig in de industrie. In een lineaire schuifregelaar, ten eerste zijn er minder schuifelementen dan in een rollertype, waardoor de montage gemakkelijker wordt.

Geef een reactie