Je bekijkt nu Tips om duurzamer te wonen

Tips om duurzamer te wonen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wonen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Tegenwoordig wordt er erg veel aandacht besteed aan duurzaam wonen. Om duurzaam te wonen moet er eerst in het huis geïnvesteerd worden, maar uiteindelijk ga je er wel geld mee besparen. Ook kun je bij verschillende banken op je hypotheek besparen als je woning voldoende energiezuinig is.

Groendak

Groendaken verhogen de isolatiewaarde van het dak. In de zomer houdt de groene dakbedekking de warmte buiten en in de winter de warmte binnen. Voor zonnepanelen is een groendak ook beter. De temperatuur op een zwart dak kan in de zomer wel is oplopen tot 50 graden, dan blijven de groendaken koel. Door de koele ondergrond verbetert de warmteafvoer van zonnepanelen, waardoor het rendement stijgt met 9 tot 16 procent. Wat wel belangrijk is bij een groendak is dat het onderhouden moet worden, controle van waterafvoeren en hele grote bomen of struiken kunnen beter ook verwijderd worden.

Isoleer je huis

Er zijn heel veel isolatiematerialen en er komen steeds nieuwe varianten bij. Hier drie van de meest gebruikte:

● Dubbel glas: In veel gevallen kan enkel glas vervangen worden door dubbel glas, soms zelfs driedubbel glas.

Glaswol: Het ziet eruit als wol en wordt gemaakt van glas of steen. Glaswol zorgt ervoor dat lucht niet beweegt tussen de wolvezels en daardoor isoleert.

● Schuimen: PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat). Schuim voorkomt luchtcirculatie en is in platen verkrijgbaar of kan ingespoten worden.

Hergebruik regenwater

Een regenwaterput of infiltratiesysteem bespaar je veel drinkwater mee. Door het regenwater op te vangen en te hergebruiken voor bijvoorbeeld het poetsen of de planten water geven, bespaar je veel drinkwater mee.

Ventilatie in huis

Als je huis goed geïsoleerd is, komt er minder frisse lucht binnen. Logisch want zo gaat er minder energie verloren. Zonder goede ventilatie kan het vochtig worden in huis wat weer

leidt tot hogere energiekosten en soms zelfs schimmel. Via roosters of luikjes kun je verse lucht naar binnen laten stromen. Planten in huis zijn niet alleen sfeermakers, ze hebben ook een luchtzuiverende werking. Het beste zou zijn dat je ongeveer per 10 meter een plant in huis zou moeten hebben, voor een optimale luchtkwaliteit!

Geef een reactie