Je bekijkt nu Secondelijm super handig natuurlijk

Secondelijm super handig natuurlijk

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wonen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Bijna alle materialen zijn aan elkaar te lijmen. Een lijm die veel gebruikt wordt is secondelijm. De naam zegt het al: de lijm droogt ontzettend snel. Met deze lijm kun je in enkele seconden een sterke lijmverbinding maken.

Secondelijm is een lijm op cyanoacrylaatlijm basis en wordt ook wel genoemd. De cyanoacrylaatlijm is transparant, kleurloos en droogt snel. De dikte van de lijm varieert van dun en vloeibaar tot een dikke gel. Dikkere lijmen hebben het voordeel dat ze minder snel druipen.

De Werking van secondelijm

Lijmen op basis van cyanoacrylaatlijm harden heel snel uit wanneer ze tussen twee oppervlakken worden gedrukt. De lijmverbinding ontstaat doordat vocht op het contactoppervlak het polymerisatie proces op gang brengt: de lijm wordt dan hard. Door de oppervlaktevochtigheid en de druk die wordt uitgeoefend start de uitharding van de lijm.

Materialen

Deze sterke lijm kan gebruikt worden op veel verschillende materialen. Over het algemeen wordt de lijm toegepast op gladde oppervlakken. Om de lijm goed te laten werken is er voldoende contactoppervlak nodig. Bij materialen die poreus zijn kan de lijm geabsorbeerd worden, de verbinding is dan minder sterk. Secondelijm kan onder andere gebruikt worden voor papier, karton, glas, metaal, hout, rubber, leer, porselein, aardewerk en kunststof.

Gebruik

Bij het gebruik van de lijm is het belangrijk dat de te lijmen oppervlakken schoon zijn. De vlakken moeten droog en vetvrij zijn om een sterke lijmverbinding te kunnen maken. De oppervlakken kunnen voor behandeld worden met bijvoorbeeld aceton om ze te ontvetten. Vermijd huidcontact en draag beschermende handschoenen wanneer je de lijm gebruikt. Omdat de lijm snel droogt is het lastig te verwijderen. Voor het beste resultaat breng je de lijm aan op één van de oppervlakken. Duw de vlakken vervolgens stevig tegen elkaar aan en houd ze zo’n 30 seconden vast. Gebruik altijd een dunne laag lijm en sluit na gebruik direct de tube.

Verkrijgbaarheid

Deze lijm is goed verkrijgbaar en wordt vaak in kleine tubes geleverd. Je koopt deze lijm bijvoorbeeld bij een hobbywinkel, bouwmarkt of winkel met kantoorbenodigdheden. De tubes hebben meestal een inhoud van 2 milliliter maar er zijn ook flesjes verkrijgbaar met een grotere inhoud.

Geef een reactie