Je bekijkt nu Onderhoud van het gazon

Onderhoud van het gazon

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Tuin
  • Bericht reacties:0 Reacties

Het is een beetje afhankelijk van de locatie van je tuin, maar als je in een gebied woont waar het erg droog of erg vochtig is, kan het onderhoud van je gazon behoorlijk veel tijd en energie kosten. In een droog gebied is het voor gras moeilijk om te groeien, en in een vochtig gebied, vooral op kalkarme grond, krijg je last van mos. Dat kan het gras verdringen. Door het gras regelmatig te maaien, voldoende mest en kalk te strooien en door het gazon een paar keer per jaar met een verticuteermachine te behandelen lukt het vaak om een mooi groen gazon te houden.

Verticuteren

Gras maaien moet in het voorjaar en in de zomermaanden minimaal eens in de twee weken worden gedaan. Als het gras te lang wordt zal de grasmaaier het te dicht bij de wortels afsnijden en daardoor kan een grasspriet niet meer groeien. Uiteindelijk gaat je gras dan langzaam dood. In het voor- en najaar is het goed om te verticuteren. Je gebruikt dan gereedschap met messen, die het gazon tot een kleine centimeter onder het oppervlak doorsnijdt. Mos en oude grasresten, die een viltlaag gaan vormen, worden dan doorgesneden en de wortels van het gras krijgen weer meer lucht. Na het verticuteren kunnen de resten van het mos en het vilt met een hark uit het gazon worden gehaald.

Verticuteermachine

Met de hand verticuteren is zwaar werk, want je moet best diep met de verticuteerhark door het gazon. Daarom wordt aanbevolen om grote gazons met een verticuteermachine te behandelen. Die machine doet hetzelfde als een verticuteerhark. Zo’n machine is te huur, maar omdat je deze behandeling enkele keren per jaar moet doen is het op den duur voordeliger om zelf een verticuteermachine aan te schaffen. Bij DeTuinmachineshop zijn deze machines te koop, van merken als Billy Goat, Stihl, Eliet en Stiga. Je kunt dus kiezen voor een machine die past bij jouw portemonnee.

Geef een reactie