De elektrische auto’s zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze populariteit is te danken aan de stijgende bewustwording bij mensen, maar ook door de dalende prijskaartjes van de elektrische auto’s. Je hoeft niet meer voor alle elektrische auto’s bijvoorbeeld meer dan 100.000 euro te betalen.
Maar, kun je zomaar een laadpaal bij jouw woning installeren? Moet je hiervoor bij bijvoorbeeld Essent energie een speciaal energiecontract afsluiten? Of moet je bepaalde zaken met jouw gemeente gaan regelen? Je leest het allemaal hier.
Laadpaal op eigen terrein
Heb je een oprit bij jouw huis? Dan kun je in principe gewoon een laadpaal op jouw eigen terrein plaatsen. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je mogelijk een omvormer nodig hebt. Ook is het goed mogelijk dat er een aanpassing bij jou in de meterkast gedaan moet worden.
Als een gespecialiseerd bedrijf de laadpaal komt installeren, wordt dit uiteraard allemaal voor je geregeld. Daarna kun je in principe direct starten met het opladen van jouw elektrische auto. Bij jou op de oprit.
Laadpaal op openbaar terrein
Heb je géén oprit bij jouw woning? Dan wordt het bijzonder lastig om een laadpaal te laten plaatsen. De ervaring leert namelijk dat niet alle gemeenten hiermee akkoord gaan. Of beter gezegd: bijna geen enkele gemeente gaat hier zomaar mee akkoord.
Als je geen eigen oprit hebt, is het dus niet altijd interessant om een elektrische auto aan te schaffen. Je geniet namelijk alleen van de voordelen als je de auto elke dag op kan laden. Daar heb je dus sowieso een laadpaal bij jouw woning voor nodig.
De kosten drukken
Laat je een laadpaal bij jouw woning plaatsen? Dan kun je ook alvast rekening houden met een iets hogere energierekening. Jouw auto ligt immers elke avond aan de lader en dat kost energie. Als je de kosten zoveel mogelijk wilt drukken, kun je mogelijk lid van een energiecollectief worden. Dankzij een dergelijk collectief kun je profiteren van een collectieve korting. Ideaal als je een elektrische auto hebt.