Hoe werk je thuis ergonomisch verantwoord?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wonen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Hoe werk je thuis ergonomisch verantwoord?

Thuiswerken, het zou in coronatijden zowaar het woord van het jaar kunnen zijn. En het zal voor velen een blijver worden, toch minstens gedeeltelijk. Ben je al gewoon om thuis te werken, dan heb je misschien reeds gedacht aan een ergonomische werkomgeving. Maar ben je bij de grote groep werknemers die moet improviseren aan de keukentafel, dan is ergonomie wellicht een ver-van-je-bedshow. Het is nochtans heel belangrijk dat je ergonomisch verantwoord werkt. Hoe je dit kan doen, lees je hieronder.

Een goede houding

Idealiter beschik je over een apart bureau met een bureaustoel van goede kwaliteit. Een goede houding is een houding waarbij je rug ondersteund wordt en je op comfortabele hoogte zit. Een verstelbare bureaustoel is hiervoor haast een must. Eventjes doorzakken kan geen kwaad, maar dit mag niet al te lang duren. Een ergonomische bureaustoel met voetsteun wint aan populariteit bij mensen die een kantoorjob hebben.

Toch de keukentafel?

Zie je geen andere mogelijkheden dan de keukentafel, pas dan minstens volgende tips toe. Gebruik een losse muis bij je laptop en werk indien mogelijk met een los toetsenbord. Op die manier kan je je scherm via een standaard of boeken op ooghoogte plaatsen. Telefoneren doe je best met een headset. Zo hoef je je nek niet in rare bochten te wringen wanneer je wil typen. Met een kussen kan je je rug ondersteunen wanneer je niet over de perfecte bureaustoel beschikt. En niet vergeten: ga niet in het volle zonlicht zitten. Anders krijg je misschien wel koppijn.

Beweeg voldoende

Om pijnklachten voor te zijn, mag je niet te lang aan één stuk op je stoel blijven zitten. Las de nodige pauzes in en wissel ook tijdens je werk eens af tussen een zittende en staande houding. Tijdens een telefoongesprek kan je gerust eens rondlopen. Dit is bevorderlijk voor de bloedsomloop. Heb je enkele minuutjes op overschot? Doe dan een miniwork-out.

Het belang van ritme in je leven

Wanneer je tot slot ergonomie in een ruimer kader bekijkt, dan valt het belang van regelmaat in je leven, dus ook in je thuiswerk, op. Zorg voor voldoende nachtrust om je immuunsysteem te ondersteunen en hou je aan een regelmatig eetpatroon. Deze houding zal een boost geven aan je werkprestaties.

Geef een reactie