Je bekijkt nu Hoe kan je op een veilige manier aan het werk met epoxy?

Hoe kan je op een veilige manier aan het werk met epoxy?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Overig
  • Bericht reacties:0 Reacties

Epoxy giethars: het is een product waar je ongetwijfeld al eens over gehoord hebt. Zeker de laatste jaren is epoxy een hype van jewelste geworden en meer en meer mensen gaan ermee aan de slag. Met epoxy kan je dan ook heel wat kanten uit. Het is heerlijk flexibel materiaal dat bovendien duurzaam is en je quasi volledig naar eigen smaak aan kunt passen. Maar werken met epoxy giethars houdt ook gevaar in. Hoog tijd dus om eens na te gaan hoe je veilig aan de slag kunt met epoxy.

Wat is epoxy giethars?

Epoxy is in essentie een polymeer die start als vloeistof en na een chemische reactie over gaat op een vaste vorm. Dat betekent dat het enige wat je hoeft te doen om de vorm van het eindresultaat aan te passen de vorm van de mal aanpassen is. Eens uitgehard is epoxy ontzettend sterk. Zo is het product sterker dan bijvoorbeeld beton. Eenmaal uitgehard is epoxy ook 100% veilig voor gebruik voor zowel mens als dier. Epoxy wordt vaak gebruikt voor sieraden, voor knutselwerk en ook voor de verwerking in meubilair.

Het probleem

Als je werkt met epoxyhars komt er bij de chemische reactie een beetje damp vrij. Als je tijdens het uithardingsproces langdurig bloot wordt gesteld aan deze dampen kan je je onwel voelen of ademhalingsproblemen krijgen. Daarnaast kan epoxy ook zorgen voor huidirritatie.

Hoe werk je veilig met epoxyhars?

Door een paar simpele ingrepen kan je zonder enig probleem veilig werken met epoxy. Zo draag je best altijd handschoenen en uiteraard ook kleding die vuil en vies mag worden. Zorg ervoor dat jouw werkruimte altijd goed geventileerd is en tracht direct contact van epoxyhars met de huid te vermijden. Werk bij voorkeur in een ruimte die je na het werk zelf niet direct moet gebruiken zodat de dampen rustig weg kunnen trekken. Kan je dit toch niet vermijden? Dan is het geen slecht idee om te kiezen voor dampmasker en eventueel ook een veiligheidsbril aan te doen tijdens het werken. In extreme gevallen kan epoxy een allergische reactie veroorzaken. Merk je roodheid, blaasjes of zwelling op na contact met de huid? Contacteer dan onmiddellijk een arts.

Geef een reactie