Je bekijkt nu Hoe bepaal je welke ondervloer geschikt is voor jouw woning?

Hoe bepaal je welke ondervloer geschikt is voor jouw woning?

Je gaat een nieuwe vloer leggen in je huidige of je nieuwe woning. Maar welke vloer heeft welke ondervloer nodig? En bij welke ondergrond past welke ondervloer? Als het over ondervloeren gaat luistert het zeer nauw om het maximale uit de levensduur en het comfort van je vloer te halen. Lees daarom hier hoe je bepaalt welke ondervloer geschikt is voor jouw huis.

Waarvoor dient een ondervloer?

De ondervloer is erg belangrijk voor de levensduur van je vloer. De ondervloer heeft effect op de geluiddemping, geluidsdoorlatendheid en hij beschermt de vloer. Het verschilt per type vloer, verdieping en het materiaal van je vloer welke ondervloer het meest geschikt is.

Welke ondervloer moet op welke basisvloer?

De meeste woningen hebben of een houten basisvloer of een betonnen basisvloer.

Houten vloer
Doordat een houten vloer niet altijd vlak is, kun je beter ondervloerplaten gebruiken dan -rollen. Omdat je met rollen veel hoogteverschillen en hobbels zal hebben is dit niet gewenst. De platen trekken de oneven stukken mooi recht waardoor de vloer makkelijker te leggen is.

Betonnen vloer
Doordat een betonnen vloer mooi recht is kun je ideaal gebruik maken van een rolondervloer. Dit maakt het makkelijker om te leggen en je hebt met een rol overal egaal de ondervloer liggen. Een rol is vaak ook voordeliger in de prijs.

Welke geluidsdemping heb je nodig?

Natuurlijk is het wel wenselijk om na te denken over de mensen die om jouw huis heen wonen. Woon je in een appartement met mensen onder jou dan is het fijn om een ondervloer te hebben die erg geluiddempend is. Op die manier krijg je geen irritaties tussen elkaar. Woon je in een vrijstaande woning, dan kun je er natuurlijk voor kiezen de ondervloer minder geluiddempend te maken omdat niemand hier last van heeft.

Denk aan de vloerverwarming

Je wilt natuurlijk niet dat de ondervloer jouw vloerverwarming hindert. Neem daarom dus een warmte doorlatende ondervloer als je vloerverwarming hebt. Denk hier ook over na bij de vloer zelf. Om een warme vloer te krijgen kun je in de meest ideale situatie kiezen voor pvc, laminaat of lamelparket. Deze materialen gaan namelijk ook niet werken als ze te warm worden, materialen als hout wel.

Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld gekregen van de ondervloer die bij jou het meest geschikt is. Nu is het tijd om de vloer te leggen!

Geef een reactie