Je bekijkt nu Het genot van een tuinkachel

Het genot van een tuinkachel

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Tuin
  • Bericht reacties:0 Reacties

Een groot deel van het jaar is het weer geschikt om allerlei activiteiten in de tuin te organiseren. Als je een overkapping hebt kan zelfs een regenbui je activiteit niet bederven. Met een tuinkachel loop je ook niet het risico dat het al vroeg in de avond te koud aan het worden is. Je kunt een kachel kopen die buiten kan worden neergezet, maar er zijn ook tuinkachels die speciaal geschikt zijn voor onder een overkapping. Vaak zijn dit de wat luxere modellen, die ook geschikt zijn om er een stuk pizza in op te warmen of om er maaltijden op te stoven.

Ongelukken voorkomen

Tuinkachels worden gestookt op hout. Zo’n houtvuur is ontzettend sfeervol, maar je moet wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat er brand ontstaat. Bij een kachel onder een overkapping is een dubbelwandige afvoerpijp voor de rookgassen nodig. Een enkelwandige pijp wordt te heet, waardoor het dak brand zou kunnen vatten. Moderne kachels zijn allemaal voorzien van filters, die ervoor zorgen dat er geen fijnstof wordt uitgestoten. Ook zorgen de filters ervoor dat er geen gloeiende stukjes hout uit de afvoerpijp kunnen vliegen. De filters zijn dus goed voor het milieu en vormen een bescherming tegen brand.

Houten bodems beschermen

Houtkachels die op plekken komen te staan met een houten bodem moeten worden voorzien van een vloerplaat kachel. Dat is een ondergrond onder de kachel, die geen vlam kan vatten. Zo’n vloerplaat is belangrijk, want bij het stoken kunnen er gloeiende houtsplinters uit de kachel komen. Als die op een houten vloer terechtkomen ontstaat er gemakkelijk brand. Een vloerplaat is gemaakt van staal of van gehard glas. Dat kan geen vlam vatten. Let er bij de aanschaf van zo’n vloerplaat op, dat die groot genoeg is. Aanbevolen wordt om een vloerplaat te kopen die ongeveer 30 centimeter rond de houtkachel beschermt.

Geef een reactie