Je bekijkt nu Dit moet je allemaal regelen bij een echtscheiding

Dit moet je allemaal regelen bij een echtscheiding

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Overig
  • Bericht reacties:0 Reacties

Jullie hebben besloten om een punt te zetten achter jullie huwelijk. Een ontzettend lastige en emotionele beslissing. Maar niet alleen emotioneel staat je wereld op z’n kop, ook praktisch komt er veel kijken bij een echtscheiding. Waar moet je beginnen met regelen en wat mag je echt niet vergeten? We helpen je graag op weg in deze moeilijke periode.

Het besluit is genomen

Het hoge woord is eruit en jullie gaan echt scheiden. Dan is het verstandig om nu los van elkaar te verzinnen hoe jullie je leven na de scheiding zien. Gun elkaar wat ruimte en tijd om dit uit te zoeken en bespreek het daarna, als dat lukt, samen.

Vraag hulp

Lukt het niet om er samen uit te komen? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Jullie kunnen dan allebei een advocaat inschakelen om de procedure verder te begeleiden. Dit zorgt wel voor een langer proces, dan als jullie er wel samen uit kunnen komen. Ook kunnen jullie een mediator inhuren om jullie te begeleiden om samen goede afspraken te maken. Alle afspraken die jullie maken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Wie gaat waar wonen?

Over de financiën zullen goede afspraken gemaakt moeten worden. Hoe verdelen jullie het vermogen en eventuele schulden? Hoe zit het met het pensioen en de verzekeringen? En één van de meest ingrijpende vragen: wie gaat waar wonen? Als jullie een koopwoning hebben, is de kans aanwezig dat jullie het huis moeten verkopen bij de scheiding. Het is ook mogelijk dat één van ex-partners in het huis blijft wonen, maar dit moet financieel dan wel haalbaar zijn. Als jullie het huis moeten verkopen bij de scheiding, maak dan duidelijke afspraken over de verdeling van de eventuele over- of onderwaarde van het huis.

Regel het goed voor de kinderen

Hebben jullie minderjarige kinderen? Behalve een echtscheidingsconvenant zal er dan ook een ouderschapsplan gemaakt moeten worden. Bij wie gaan de kinderen wonen? Hebben jullie co-ouderschap of gaan ze bij één van de ouders wonen? Maar ook afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen leggen jullie hier in vast.

Naar de rechter

Als alle afspraken gemaakt zijn, kunnen het echtscheidingsconvenant met eventueel het ouderschapsplan bij de rechtbank worden ingediend. Een rechter neemt het verzoek in behandeling en neemt alles op in de echtscheidingsbeschikking. Bij een gezamenlijk verzoek gaat dit eenvoudiger dan bij een eenzijdig verzoek. Na uitspraak van de rechter moet het besluit worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Daarna ben je officieel gescheiden.

Geef een antwoord