Je bekijkt nu De revolutie van de robotstofzuiger

De revolutie van de robotstofzuiger

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Wonen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Vandaag de dag beschikken wij over zoveel moderne technologie dat we eigenlijk een beetje lui beginnen te raken. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan smart verlichting die je eenvoudig via je smartphone kunt bedienen. Hierdoor zijn lichtknopen steeds vaker overbodig. Vooral met de komst van de robotstofzuiger lijkt er een ware revolutie te zijn begonnen binnen de huishoudelijke apparaten. Steeds vaker wordt namelijk de ouderwetse stofzuiger vervangen voor de robot variant. Dit komt doordat mensen in de veronderstelling zijn dat een robotstofzuiger alles perfect schoonmaakt. Maar klopt dit wel? In deze blog gaan wij de robotstofzuiger onder de loep nemen.  

Geen vervanging voor de ouderwetse stofzuiger 

Steeds meer huishoudens omarmen de komst van de robotstofzuiger vanwege praktische redenen. Zo maakt deze stofzuiger met één druk op jouw smartphone het gehele huis schoon. Ideaal als je doordeweeks niet zoveel tijd hebt om het huishouden te doen. Niet voor niets worden er ieder jaar meer robotstofzuigers verkocht. Sinds 2002 zijn er al 20 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. De afgelopen jaren is een robotstofzuiger nog populairder geworden dankzij de komst van influencers. Inmiddels worden er zo’n 1 miljoen exemplaren per jaar verkocht wereldwijd. Naar verwachting zal dit de komende jaren nog sneller stijgen vanwege de steeds goedkopere prijs. Ondanks het grote succes van deze stofzuiger, is het geen waardevolle opvolger van de gewone stofzuiger. Dit heeft te maken met drie belangrijke nadelen ten opzichte van een stofzuiger: 

1. Geen trappen

De meeste robotstofzuigers kunnen inmiddels bij een tapijt of vloerkleed omhoog rijden. Hier is dan ook direct alles mee gezegd. Deze stofzuigers zijn niet geschikt om bij een trap omhoog te klimmen. Hierdoor is een robotstofzuiger alleen geschikt voor een bepaalde verdieping. Wil je toch op beide verdiepingen gebruik gaan maken van deze stofzuiger? Dan is het te adviseren om een tweede exemplaar aan te schaffen. Iedere robotstofzuiger heeft immers zijn eigen oplaadstation waar hij na het schoonmaken zelf heen rijdt. Een gewone stofzuiger kan je gemakkelijk tijdens het schoonmaken de trap omhoogtillen. Dit is helaas niet mogelijk met een robotstofzuiger.

2. Loopt snel vast

Wanneer je voor het eerst gebruik maakt van een robotstofzuiger dan kom je er al snel achter dat dit niet geheel vlekkeloos verloopt. Zo zal het regelmatig gebeuren dat jouw stofzuiger vast komt te zitten in jouw woning. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat de robotstofzuiger over een kabel wou heenrijden. Deze kabel blijft steken tussen de wielen, waardoor het niet verder kan met stofzuigen. Daarnaast kan de robotstofzuiger niet alle plekken in jouw huis bereiken door zijn ronde vorm. Met een gewone stofzuiger heb je hier geen last van. 

3. Regelmatig bakje legen

Tegenwoordig hebben alle gewone stofzuigers een enorme opvangbak. Dit is ontzettend handig aangezien je nu niet meer na elke schoonmaakbeurt de stofzuigerzak hoeft te legen. Met een robotstofzuiger heb je hier wel last van. Deze stofzuiger heeft een kleine opvangbak, waardoor het noodzakelijk is om dit regelmatig te legen. Hierbij kan je denken aan meerdere keren per week als je een groot huis hebt.  

Zijn er dan wel voordelen?

Ondanks dat een robotstofzuiger nog geen waardevolle vervanging is van een gewone stofzuiger zijn er wel veel voordelen te onderscheiden. Zo zorgen de robotstofzuigers ervoor dat jouw huis altijd permanent schoon is. Doordat deze stofzuiger gemakkelijk met je smartphone te bedienen is, kan je hem altijd aanzetten. Zelfs als je op het werk bent. Dit maakt de robotstofzuiger ideaal om meerdere keren per week al het stof te verwijderen. Het echt grondig reinigen van de vloer doe je natuurlijk nog het beste eens per week met een gewone stofzuiger. Daarnaast bestaan er sinds kort ook robotstofzuigers die een dweilfunctie hebben. Deze stofzuigers verwijderen dus niet alleen al het vuil, maar gaan er ook direct met een doek overheen. Zo hoef jij niet meerdere keren per week meer te dweilen. Is dit niet helemaal jouw ding? Dan kan je een robotstofzuiger gebruiken in combinatie met een stoomreiniger

Geef een reactie