Binnen 30 jaar zullen we met z’n allen helemaal van het gas af gaan en zullen er een aantal dingen veranderen. Want hoe verwarm je dan jouw woning? In deze blog vind je een aantal alternatieve en duurzame oplossingen voor een goede verwarming zonder gas. Er zijn inmiddels verschillende duurzame alternatieven te vinden voor het verwarmen van je woning zonder gebruik te maken van gas. Hieronder vind je de vijf meest voorkomende alternatieven:
1. Elektrische CV
2. Warmtepomp
3. Pelletkachel
4. Infrarood panelen
5. Stadsverwarming
Elektrische CV
Dit duurzame alternatief is niet veel anders dan een reguliere cv-ketel op gas. Het enige verschil is dat je elektriciteit gebruikt i.p.v. gas. Op dit moment is deze optie helaas nog niet rendabel genoeg. Dit komt doordat je enorm veel energie moet verbruiken voordat je een ruimte kunt verwarmen. De verwachting is wel dat dit veranderd binnen enkele jaren, zeker met oog op de toekomstige prijsstijgingen voor aardgas.
Warmtepomp
Een warmtepomp creëert warmte door warmte uit verschillende bronnen te halen, zoals ventilatielucht, buitenlucht, water en de grond. De pomp doet dit door de warmte via leidingen naar binnen te zuigen en vervolgens de woning te verwarmen. Er bestaat op dit moment ook nog een hybride-pomp. Dit is bedoeld voor koude dagen, waarin de pomp alleen niet voldoende warmte uit zijn bronnen kan halen. Dit tekort wordt dan aangevuld door de cv-ketel op gas.
Pelletkachel
Een pelletkachel verbrand samengeperste houtsnippers (pellets). Doordat je hier voornamelijk gebruik maakt van afvalhout is dit een klimaatvriendelijke oplossing. Een voordeel van een pelletkachel is dat het de warmte de gehele ruimte in blaast i.p.v. alleen stralingswarmte afgeeft. Een nadeel van een pelletkachel is dat de productie van de kachel niet heel duurzaam is en dat je slechts één ruimte kunt verwarmen. Wanneer je een gehele woning wilt verwarmen kun je de kachel aansluiten op een cv-installatie. Dit noemen ze ook wel een pelletkachel-cv.
Infrarood panelen
Infrarood panelen kun je ophangen in de ruimtes die je graag wilt verwarmen. De panelen werken op stroom en geven stralingswarmte af. Je verwarmt dus niet een gehele ruimte, maar alleen het stralingsgebied.
Stadsverwarming
Stadsverwarming put voornamelijk uit de restwarmte van industrieën zoals bijvoorbeeld afvalverwerkingsbedrijven en energiecentrales. Daarnaast wordt de warmte soms ook uit de verbranding van biomassa, oppervlaktewater of uit de grond gehaald. Via een netwerk van ondergrondse leidingen worden vervolgens woningen en gebouwen verwarmd.
Klik hier voor meer informatie over een toekomst zonder aardgas.